top of page
Zoeken

Feng ShuiFeng Shui (spreek uit fung shwee) betekent letterlijk Wind Water. Het is de Chinese naam voor geomantiek of geomantie (van het Oudgrieks (γῆ) = 'aarde', manteia (μαντεία) = 'het voorspellen' en bestaat naar het schijnt al zo'n 5.000 à 6.000 jaar. Hoewel de westerse benaming gekoppeld is aan esoterische handelswijzen met leylijnen en wichelroedes is de chinese variant een meer praktische methode om vast te stellen wat de beste plek is om een gebouw neer te zetten en hoe de beste indeling van dat gebouw gerealiseerd wordt met de bedoeling het welzijn en geluk van de gebruikers of bewoners van het gebouw te bevorderen.

Feng Shui heeft als hulpmiddel de 'Ba Gua' wat '8 hoeken' betekent.Het is een schema dat je over je te ontwerpen plattegrond kunt leggen om te zien waar de beste plekken voor harmonie zijn in huis zijn voor de specifieke velden die genoemd zijn. het schema moet zo gedraaid worden dat de toegang (voordeur) aan de onderkant zit van (Gen-Kan-Qian). In tegenstelling tot wat je zou vermoeden geeft de Ba Gua niet persé de plek aan waar de kinderkamer zich moet bevinden. De verschillende vakken vertegenwoordigen alleen het potentieel van de ruimtes die in die vakken liggen. Zo zou een lege kamer in de 'Behulpzame vrienden' zone kunnen aangeven dat er ongebruikte mogelijkheden op dat gebied kunnen liggen.


Feng Shui gaat in wezen over hoe je de energie die zich in een woning bevindt op een gunstige positieve manier beïnvloedt en de negatieve elementen neutraliseert. Vele oplossingen kunnen van simpele aard zijn waardoor u zich in uw woning beter voelt. Waar zouden meer planten kunnen staan? Staan de zitbank en het bed optimaal? Waar moet u bij uw bureau op letten? Hoe versterkt u een dode hoek? Wat zijn zwakke en wat zijn sterke punten in uw huis?

Soms kan een hele kleine ingreep verbluffende gevolgen hebben.


" Het is de taak van Feng Shui om in elke leefomgeving de bewoner te omringen met een zo optimaal mogelijke Chi-stroom. In een woning of gebouw moeten alle belangrijke ruimtes goed van energie worden voorzien. In het ideale geval circuleert de levensstroom van Chi licht en ongehinderd van kamer naar kamer, zoals bijvoorbeeld een walsend paar zich zou bewegen."

(Een kort fragment uit het boek van Günther Sator.)


Het Feng Shui handboek - Günther Sator

1997 - Uitgeverij Schors Amsterdam ISBN 90-6378-379-5


Een aardige internetbron voor nadere bestudering:

https://www.thespruce.com/your-feng-shui-bagua-guide-1275056


bottom of page