top of page
Zoeken

Sssssssttt



Enige tijd geleden sliepen we in een caravan in Grolloo. Het dorp van Harry Muskee ligt in een landelijk gebied grofweg in de driehoek tussen Assen, Emmen en Hoogeveen, omgeven door verschillende boswachterijen. Als je uit het westen van het land komt zijn er altijd verschillende geluidsbronnen op de achtergrond; vliegtuigen die overvliegen, een drukke verkeersader of een rijksweg in de buurt. Echt helemaal stil is het maar zelden. Maar in Grollo was het zo stil dat je de stilte als het ware kon horen. Zo ongewoon stil dat het opvallend was. Eerst nogal onwennig omdat er iets lijkt te missen maar na enige tijd buitengewoon aangenaam.


In ons dagelijks leven hebben we veel te maken met geluiden van allerlei bronnen. Waar mensen zijn wordt geluid geproduceerd. Aangenaam geluid en geluid dat we veel meer zouden kenmerken als herrie. Veel van die bronnen leveren achtergrond geluid waar we in zekere mate aan gewend kunnen raken. Niemand zal immers nog op kijken als er een auto door de straat rijdt. De overheid beschermt ons met regelgeving voor de bouw tegen geluidsoverlast. Hoofdstuk 3 van het Bouwbesluit wijdt vier afdelingen aan de bescherming tegen geluid[soverlast]. Tegen geluid van buiten, geluid van installaties, tegen galm en tegen geluid tussen verschillende ruimtes. Prima regels als je binnen in huis bent. Maar helaas werken de maatregelen tegen geluid tussen ruimtes of geluid van buiten niet als je een raam of een deur open wilt hebben of als je op het balkon of in de tuin wilt zitten. Bovendien zijn auto’s en vliegtuigen maar een klein onderdeel van de geluidsbelasting die op ons afkomt. Veel belasting komt van allerlei apparaten die we gebruiken voor onderhoud en verbouwingen. Het is maar de vraag of voor al die apparaten maximum eisen worden gesteld aan de geluidsproductie die deze machines produceren. Vaak hebben degenen die de apparaten bedienen zelf gehoorbescherming op.




Zo kan het gebeuren dat de ene buurman op een mooie zomerse dag zijn tuin aan het onderhouden is terwijl een ander buurman een stuk muur aan het slopen is of kozijnen aan het schuren. Zo ook kan het gebeuren dat de volgende dag een andere buurman verschillende stukken hout moet afkorten en de volgende buurman een boom uit zijn tuin moet halen.

Hoe dat hoort kunt u hier luisteren:




Deze geluiden vallen moeilijk te vatten onder ‘geluidsoverlast door buren’ omdat iedereen wel eens een klus te doen heeft. En apparaten zijn nou eenmaal heel handig in het gebruik en versnellen het werk aanzienlijk. Bovendien zijn het niet alleen buren die deze geluiden produceren maar ook bedrijven in dienst van particulieren of van de overheid. Openbaar groen moet ook onderhouden worden, kabels moeten in de grond gelegd worden en de glasbak moet ook worden geleegd.






En hulpdiensten moeten snel en veilig naar een ongeval kunnen komen.





Iedere eerste maandag van de maand moeten er door ons hele land sirenes getest worden.



Hoeveel dagen blijven er over dat er nauwelijks geluidsoverlast is?

Uit diverse bronnen blijkt dat het soort geluid en de intensie ervan een duidelijk effect hebben op onze gezondheid:

https://www.gidsingezondheid.nl/zorgen/de-impact-van-geluid/



https://holistik.nl/zo-gezond-is-stilte/



https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/178475-gezondheidsschade-aanhoudend-lawaai-en-geluidsoverlast.html

Zouden we hier met z’n allen in het kader van ons aller welzijn niet eens goed over na moeten denken?

bottom of page