top of page
Zoeken

WerkplaatsHoe fijn het is om een eigen werkplaats te hebben hoeft, denk ik, voor weinigen uitleg. Maar hoe moet die werkplaats er uit zien? Wat heb je nodig om er voor te zorgen dat deze plek optimale omstandigheden biedt om wat je wilt maken zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het is leuk om daar over na te denken.

Allereerst is er natuurlijk de ruimte. Als je zoals ik ervan droomt om mansgrote objecten te maken is het van belang dat je voldoende ruimte om het object heen hebt om het van alle kanten te kunnen beschouwen en er om heen te kunnen lopen. Daarnaast is er ruimte nodig om gereedschappen, machines en ruw materiaal te kunnen bergen op zo’n manier dat ze gemakkelijk voorhanden zijn. Maar een van de belangrijkste factoren is misschien we het licht. Licht bepaalt wat je ziet en wat je niet ziet. Waar de aandacht op valt. Hoe je het object ervaart. Daarmee bepaalt de mate waarin je de lichtsitutaies kunt beheersen een deel van het succes van je werkstuk. Behalve diffuus natuurlijk licht kan je te maken hebben met direct zonlicht. Met kunstmatig licht in verschillende vormen kan je de belichting naar wens aanpassen.

In de bijgaande plaatjes laat ik zien hoe mijn ideale werkplaats er in verschillende lichtsituaties uit zou kunnen zien. Met tl licht (in koudere kleuren >7000K), wandlampen met warmer licht (~4500K) en met professionele lightboxes (die daglicht benaderen).


bottom of page