
Vervolg van deel (1)
Naast voldoende budget zijn er andere voorwaarden waaraan je moet voldoen om een huis te kunnen bouwen. Behalve over een grote mate van handvaardigheid (twee rechter handen) moet je beschikken over inzicht hoe constructies zich gedragen. Je hoeft constructies niet uit te kunnen rekenen maar het is voor je eigen veiligheid en die van anderen op de bouw wel noodzakelijk om te weten wat wel en wat niet kan. Dat je weet hoe onderdelen ondersteund moeten worden en hoe je voorkomt dat sterke wind constructies die nog niet helemaal klaar zijn omver blaast. Veiligheid op de bouwplaats is van enorm groot belang. Daarvoor kun je niets aan het toeval overlaten. Er zijn vele situaties op een bouwplaats die (ernstig) gevaar op kunnen leveren.
Rondzwervende scherpe materialen, gaten die niet afgedekt zijn, steigers die niet stabiel staan, dakranden die te glad zijn, zware objecten die uit een kraan vallen. Je vergeeft jezelf niet als er ongelukken gebeuren. Veiligheid verdient de allerhoogste aandacht.

Nauwkeurigheid en geduld zijn ook eigenschappen die helpen om de bouw een succes te maken. Als je het niet zo nauw neemt kan je problemen veroorzaken die zich openbaren op een moment dat het niet meer zo goed uitkomt. Als je een badkamer gaat maken maar je neemt niet de juiste maatregelen om lekkages te voorkomen kan het zijn dat (bijvoorbeeld door de werking van materialen) scheuren ontstaan die waterschade opleveren op mooi nieuw stuc- en schilderwerk in de ondergelegen ruimtes. Om verdere schade dan te voorkomen kan het zijn dat er veel sloopwerk in de badkamer verricht moet worden. Zonde en onnodig verlies van tijd en middelen.
Het bouwen van een huis kost veel meer tijd dan je zou verwachten. Regelmatig moeten we onze klanten wijzen op een traject dat enorm veel langer duurt dan ze voor ogen hadden. Afgezien van het maken van een plan dat maanden in beslag kan nemen (om samen een perfect plan te maken) is de feitelijke bouw ook een tijdrovend proces. Niet alleen heb je te maken met een bouwvolgorde waarin sommige onderdelen nu eenmaal tijd vergen (beton moet uitharden voordat het ontkist en belast kan worden) ook ben je afhankelijk van weersomstandigheden. In het geval van zelfbouw ben je ook afhankelijk van de mensen die je een handje kunnen komen helpen. Want helemaal alleen zonder hulp van handige vrienden is het een bijna onbegonnen zaak. En waar vrienden in het begin van de bouw graag inspringen voor een handje erbij zijn ze naarmate de bouw vordert steeds minder beschikbaar. Het maken van een planning voor het gehele traject is een goede manier om grip te krijgen op het verloop van het bouwproces en op de tijd die nodig is van initiatief tot aan het betrekken van het nieuwe huis. Laat deskundigen er een oordeel over vormen zodat de planning ook een reeel beeld gaat geven. En plan royaal extra tijd in voor ontspanning en uitloop. Ontspanning is nodig om even de zinnen op andere zaken te kunnen zetten en fris te blijven. Veel van het werk moet vaak in de vrije uitjes plaatsvinden wat extra vermoeiing ten gevolge kan hebben. Daarom is ontspanning en rust essentieel. Uitloop is nodig om zaken die anders lopen dan gepland en leveranties die meer tijd vergen op te kunnen vangen. Houdt rekening met een proces van drie tot vijf jaar. Naast geduld heb je dus eigenlijk ook een aanzienlijk uithoudingsvermogen nodig.

Het is verstandig om je voordat er een schop in de grond gaat zelf te informeren hoe de bouw van een huis in zijn werk gaat en wat je zoals tegen kunt komen. Op internet zijn er tal van voorbeelden te vinden van mensen die zelf een huis bouwen of gebouwd hebben. (zie bijvoorbeeld www.maalsteen25.nl). Bouwplaatsen van anderen bezoeken en je plannen bespreken met mensen die het hele proces al een keer doorlopen hebben is behalve inspirerend ook enorm verhelderend. Een goed geïnformeerd mens telt namelijk ook voor twee.

Het hebben van een handelsgeest komt eveneens erg van pas bij het bouwen van een huis. Bijna alle aannemers hebben een werkvoorbereider in dienst. Deze haast onmisbare medewerker zorgt dat alle materialen op tijd in de juiste kwaliteit en hoeveelheid op het werk aanwezig zijn. Een dagtaak. Bij het vergelijken van verschillende opties en offertes van leveranciers en onderaannemers en bij het slim inkopen kan veel geld worden bespaard dat elders ingezet kan worden. Het loont dus ook de moeite om de werkvoorbereiding goed te organiseren.

Het is hoe dan ook zinnig om als een aannemer te denken. Je kunt heel veel zelf maar soms is het handig om anderen in te schakelen voor klussen die je zelf te veel tijd zouden vergen. Als je een kelder wilt kan je in theorie zelf met een emmer en een schep het gat voor de kelder graven. Maar het gaat sneller, handiger en waarschijnlijk nauwkeuriger met een graafmachine.
Er zijn nog twee begrijpelijke valkuilen voor de zelfbouwer. Omdat je het bouwen van een eigen huis maar eens in je leven doet is de logische basis gedachte om het zo goed mogelijk te doen. De valkuil is om dit te vertalen als zo groot mogelijk. Natuurlijk is een groot huis plezierig om in te wonen. Ook brengt een groot huis meer op in de verkoop. Maar je bouwt een ideaal huis toch niet met de bedoeling om het direct te verkopen. Het gevaar van een te groot huis is dat je je vertilt aan de hoeveelheid werk die nodig is om het te bouwen waardoor je bijna automatisch in de tweede valkuil stapt. Namelijk het geheel afmaken van het project tot en met het schilderwerk en de plinten. Wie kan zich inhouden om als de bouw voor 95% klaar is om het huis te betrekken? Het zijn er maar weinigen. Maar het betekent dat je jaren in een onaf huis woont of dat je iedere keer van alles ondersteboven moet halen om een onbeduidend maar noodzakelijk klusje te klaren. Als je het huis betrekt als het helemaal klaar is hoeft je er alleen maar van te genieten. Daar waar het uiteindelijk allemaal om is begonnen.
